Kosketuksella on valtava voima. Samoin on  kosketuksen puutteella. Perisuomalaiseen kulttuuriin kosketus ei kuulunut mitenkään itsestään selvänä asiana. Ajateltiin että lapsista tulee pilalle hemmoteltuja jos heitä pitää sylissä tai ottaa syliin kun he itkevät esim kaatuessaan ja loukattuaan itsensä. Olen jopa kuullut väitteen että lapsen pitää antaa itkeä niin keuhkot vahvistuvat. Surullista. Meillä sotavuodet ovat yksi suuri syy kosketuksen puutteeseen. Vaikka olisi toisaalta luullut että juuri sodan vuoksi ylimääräinen halaus ja sylissäpito olisi ollut lohdullista.

Kosketuksen puutteella on monia seuraamuksia. Asiaa on tutkittu ja kosketuksen puute voi olla suorastaan syy kansantauteihimme, sydän ja verisuonisairauksiin sekä masennukseen. Se yhdistetään myös syömishäiriöihin, ylensyömiseen ja liikalihavuuteen, päihteiden väärinkäyttöön ja riippuvuusoireisiin, agressiivisuuteen ja psyyken häiriöihin. Jotkut antropologit väittävät että yhteiskunnallisen elämän rauhalla ja lasten hoivaamisella on selkeä yhteys.

Suomalaisen patologisen väkivaltaisuuden arvellaan johtuvan kosketusta välttelevästä perinteestä.  Suomessa on yllättävän paljon perheväkivaltaa ja sitä siedetään uskomattoman pitkälle.  Ja kun ajattelee sotavuosien ja tällaisen kosketusköyhän kulttuurin jälkeläisiä ei enää ihmettele senkummemmin miksi me suomalaiset olemme tällaisia, minkä mallin me kotoamme saamme ja mitä me kylvämme eteenpäin. Onneksi suunta on selvästi paranemassa ja selkenemässäMe, meidän lapsemme ja lapsenlapsemme saavat onneksi elää rakastavassa ja emotionaalisesti rikkaassa kosketuskulttuurissa. (asiaa tutkinut mm kulttuuriantropologi Taina Kinnunen, kirjasta Vahvat yksin ja heikot sylityksin)

Miksi pitää koskettaa? Kosketuksen terveysvaikutukset on pystytty osoittamaan monissa eri tutkimuksissa. On tutkittu mm hieronnan vaikutusta. Kosketusterapiat ovat hyvin suosittuja, äiti Amman luo jonotetaan saamaan halaus. Ympäri maailmaa. Keskoset, koliikkivauvat, rauhattomat, autistiset lapset, kiusaavat lapset saavat rauhoittumista ja positiivista voimaa kosketuksesta. Kipupotilaat, masentuneet, unettomat, vanhukset , kaikki hyötyvät kosketuksesta. Kosketuksella voi myös ilmaista erilaisia asioita, ilman sanoja, silloin kun sanat eivät riitä, voit ilmaista myötätuntoa, rakkautta, lohduttamista, välittämistä, arvostamista. Vauva ei kasva ilman kosketusta, murkkuikäinen ei välttämättä tule syliin tai anna halata, mutta hyväksyy taputuksen olkapäälle, hyvä jätkä, hyvä tyttö. Hellivä kosketus vaikuttaa parasympaattiseen hermostoon, kehon sisäiseen rauhoittamisjärjestelmään, edistäen lepoa ja turvallisuuden tunnetta. Kosketuksen parantava voima edesauttaa oksitosiinin erittymistä, ja se taas laskee meidän verenpainettamme, vahvistaa immuniteettia ja lievittää kipuja. Se vahvistaa terveyttä ja mielen hyvinvointia. Paranemme nopeammin, oppimiskyky ja luovuus lisääntyvät ja positiivinen sosiaalisuus lisääntyy. Oksitosiini rohkaisee meitä myönteiseen yhteyteen toisten kanssa.

Koskettaminen on maailman tärkeimpiä juttuja että me ja kanssaihmisemme voisivat hyvin.